футболки з нанесеннямЗа оцінками експертів, вартість входження в цю сферу діяльності за останні роки знизилася на кілька порядків.
 
Мінімальний набір обладнання для одиничного і дрібносерійного виробництва, а також відносна простота його експлуатації дозволяють створювати недорогі ексклюзивні речі. Про технології і сучасної ціфропечатной текстильної техніці ми і розповімо в нашому матеріалі.

Про види друку

Друк текстильними пігментними чорнилами
Технологій цифрового друку по тканині кілька. Найбільш проста в освоєнні – друк текстильними пігментами по сумішеві тканини. Суть її в тому, що після друку частинки пігментних барвників закріплюються на волокнах тканини за допомогою біндера – полімеризується клейового компонента чорнила. Процес цей відбувається при температурі 160 °С і займає всього 3 хвилини. Використовують цей вид друку найчастіше у виготовленні постільної білизни, скатертин, серветок і т. д.
 
Сублімація
Найпоширеніша (класична) технологія, що дозволяє наносити зображення на синтетичні тканини і матеріали з поліефіру (поліестеру, лавсану). Сублімаційні (дисперсні) барвники спочатку наносяться на проміжний носій, в якості якого виступає сублімаційний папір. Потім, під дією термопресса, зображення переноситься на поліефірную тканину. Сучасна цифрова друк сублімації відрізняється від класичної технології тільки способом нанесення малюнка на папір. Це відбувається на цифровому струменевому принтері. Застосовується дана друк для виготовлення повнокольорових перетяжок і прапорів.
 
Прямий друк дисперсними чорнилом
Технологія відноситься до категорії «пробивних». У виробництві продукції прапора найбільш важливий параметр – якість наскрізного «пробиваючи». Тобто, різниця на відміну за кольором лицьової та зворотньої сторін прапора повинна бути мінімальною. Для досягнення ідеального результату стали випускатися спеціальні поліефірні тканини і струменеві текстильні плоттери, призначені тільки прямого способу друку.
 
Цифровий друк активними і кислотними барвниками
Для друку на дорогих матеріалах (тонкорунної бавовна, натуральний льон, шовк, вовна) розроблена окрема технологія прямого друку. Крім текстильного струминного плоттера тут задіяні: лінії просочення і промивання, пристрій парової фіксації.
 
Варто відзначити, що в Європі і на Заході класична текстильна друк практично пішла в минуле. Невеликі підприємства, оснащені сучасним цифровим друкарським обладнанням, успішно працюють, використовуючи всі передові методи нанесення зображень на матеріали, обробляючи мільйони квадратних метрів тканини щорічно.
 

Загальні характеристики планшетних принтерів

 
В даний час найсучаснішими і поширеними текстильними принтерами є планшетні моделі. Причому, в залежності від функціональності вартість може варіюватися від 40 до 850 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Початківцям свій шлях в цьому бізнесі підприємцям вистачить, звичайно, техніки економ-класу. Однак для подальшого розвитку обов'язково потрібно переоснащення більш дорогим обладнанням.
 
Текстильні планшетники – це струменеві принтери з рухомим столом, регульованою висотою друкуючої головки і фотографічною якістю друку. Призначені для нанесення зображення на об'ємні і нерівні (висотою до 42 см) предмети. Використовувані формати: А3, А2, А1, (межа 60х150 см). Допустима рельєфність області друку – 5 мм. Якщо більше, то будуть втрати в якості. Апарати оснащені системами автоматичного вибору висоти і оптичного контролю. Це забезпечує точне позиціонування предмета, знижує ризик пошкодження або забруднення друкуючої головки. Можливо і ручне управління. Дозволяє виконувати коригування висоти під час друку або друкувати нижче верхнього краю.
 
Залежно від модифікації прінери використовують різні типи чорнила: пігментні, сублімаційні, для прямого друку, екосольвентні, масляні, UV-отверждаемие і т. Д. Окремі моделі вміють наносити на тканину підкладку з білих чорнила з подальшою нанесення на неї зображення.
 

Огляд найбільш популярних видів текстильних принтерів

 
Як ми вже говорили вище, цифрові текстильні планшетники дуже різняться за ціною. Як правило, для простого друку на футболках достатньо можливостей, якими володіють моделі економ-класу. Вартість їх не перевищує 100 тисяч рублів.
 
Лідером тут є компанія Epson. Більш того, не секрет, що всі сучасні планшетні принтери побудовані на базі струменевих апаратів цього виробника.
 
Відмінна, добре зарекомендувала себе модель – Epson 4880 з можливістю друку як на білих, так і на темних тканинах. Друковане поле: 43х80 см і 43х130 см. Його розміри дозволяють прискорити процес друку за рахунок обробки відразу декількох футболок. Продуктивність цього принтера перевершує аналогічні моделі більш ніж в 2 рази.
 
Epson, будучи розробником друкарської техніки, має можливість проводити апгрейд своїх принтерів, що дозволяє апаратам довго не застарівати, а їх власникам не витрачатися на переоснащення.
 
Цікаві економ-моделі у компанії Brother. Принтери з текстилю GT-3 Seriesпредназначени для прямого друку по тканині. Якісно друкують на білої та чорної текстильної поверхні. Унікальна японська технологія забезпечує відмінну продуктивність з високою роздільною здатністю до 1200х1200 dpi. Але важливо інше. Апарати працюють зі спеціальним чорнилом на водній основі, які безпечні навіть для 3-місячних немовлят. І при цьому клас стійкості зображень на виробі при пранні 4 з 5.
 
При роботі з форматом А4 швидкість друку менше 1 хвилини. За оцінками виробника, термін окупності принтера завдяки високій продуктивності і недорогих витратних матеріалах – близько місяця.
 
Вартість на більш дорогі моделі починається від 340 тисяч рублів. Популярністю користуються планшетні принтери Colors. Працюють ці апарати з великими форматами А2, А0, здійснюючи прямий друк фотографічної якості на натуральних і сумішевих тканинах (друк на футболках, друк на рушниках, друк на шарфах, серветках і т. д.).
 
Нарешті, є текстильні принтери для друку по рулонних тканин. Все більшу популярність завойовують інноваційні машини цифрового друку Konica Minolta серії Nassenger. Це вже тиражна техніка з продуктивністю до 2500 кв. метрів. У порівнянні з традиційною печаткою працює без трафаретів і має розширені дизайнерські можливості.
 
Владислав Пермін, спеціально для Equipnet.ru
 
P.S. Замовити футболки з печаткою Київ ви можете звернувшись до нас за телефонами.