Футболки оптом з КитаюЩе недавно конкурентом турецьких товарів міг служити Китай. Але і його продукція залишає російський ринок. Так полюбилися росіянам за свою дешеву ціну, вона відверто поганої якості. І війна на Близькому Сході тут зовсім ні до чого. Острів Хейхе — через річку Амур з Благовещенська хвилин двадцять плисти на переповненому поромі, острів, який з забутий богом села, завдяки російським челночніцам, перетворився в гігантський мегаполіс з магазинів і ринків, поступово приходить в занепад.
 
Завозити для бажаючих купити футболки оптом з Китаю в Росію з минулого року стало невигідно. Долар виріс, виріс і юань. І якщо раніше футболки оптом з Китаю тут коштували оптом десь по 10-15 рублів, то тепер закладай мало не вдвічі більше. Величезний торговий комплекс, побудований спеціально для російських, наполовину закритий. «Працює тільки другий поверх, а перший, третій і четвертий порожні - торговкам не вигідно оплачувати оренду», — пояснюють місцеві жителі.
 
Пам'ятник російської челночніце, підняв китайську легку промисловість на небувалу висоту, схоже, теж скоро буде забутий і позаброшен. Раніше стільки наших на Хейхе їздили, що підприємцям, щоб уникнути зайвих зборів і податків, навіть доводилося наймати спеціальних перевізників - їх все називали "цеглини". Тепер ледве-ледве, якщо підеш на Хейхе в місяць раз - на екскурсію по порожніх прилавка. В інших містах, де також є межа з Піднебесної, в Хабаровську, в Благовєщенську, творяться такі ж справи. Російська влада підняли ціни на митні збори, щоб сприяти імпортозаміщення і не годувати китайських дядьком, після чого продавати китайські товари стало невигідно всім. Втім, якісну фабричну продукцію, що копіює відомі європейські бренди, так, власне, які тут в "першу лінію" і отшиваются (а "репліки" для російських модниць шиють вже після закінчення робочого дня) - так от ця якісна продукція поки що користується попитом. Але чи надовго? У центр Росії її оптом не повезеш.
 
«Китайці б і раді, щоб ми у них побільше купували, але нічого зробити не можуть, занадто багато стало заборон, занадто багато законів про ввезення і вивезення продукції та одягу, і косметики, посилилися в Росії».
 
«Колишні челночніци зараз працюють на речових ринках. Найманими торговками. На тих же китайців. «Так що замінити турків китайські виробники просто не зможу, навіть якщо й захочуть!»
 

Що ж, залишається сподіватися на своїх.

 
Наприклад, на Іваново. Наші виробники оптимістично стверджують, що без турецького ширвжитку ми цілком проживемо. Встали з колін, хоч це поки і не так помітно. Канули в лету ті часи, коли в "місті наречених" закривалися ткацькі фабрики і, щоб не піти по світу, чоловіки їхали на вахти в Москву, залишаючи безробітних ткаль одних сумувати будинку. Втім, на вахти звідси їдуть і зараз, але ось вітчизняне білизна раптом несподівано виявилося затребуваним, правда, підхід до його випуску дещо змінився.
 
«У нас майже не залишилося великих фабрик, наприклад, був колись такий комбінат імені 8 березня, але його закрили в смутні часи. Виробничі площі залишилися порожніми, їх прибрали до рук бізнесмени, після ремонту там почали працювати торгові і розважальні центри, на які з'явився попит. Спочатку думали, що не виживемо, підемо по світу ... Але нічого — оклигав», — вважає місцевий учасник текстильного ринку.
 
Іванівський ситці, шуйская бязь, Кінешемська марля. Кожне місто області спеціалізувався на чомусь своєму. Правда, масові виробництва в більшості своїй так і не воскресли, а більшу частину товару сьогодні роблять надомниці — за копійки. Але звідси і приваблива кінцева ціна в магазинах.
 
«Зшити махровий рушник коштує майстрині 50 копійок штука, продадуть його в роздріб вже по 20-25 рублів, тобто маржа все одно пристойна, - пояснюють місцеві комерсанти. — При цьому працюють жінки вдома, тобто їм не треба облаштовувати робочі місця, стежити за охороною праці, платити лікарняний. Скільки пошиють — стільки й отримають», — зазначає співрозмовник «МК».
 
Вибір товару теж на будь-який смак. Від камуфляжу і білих халатів до підодіяльника. Освоюють умільці і нові методи. Наприклад, зшити теплицю на город з непромокаючої новомодного матеріалу - за 18 рублів. Продадуть її вже десь за 150. При цьому всі тканини - теж місцеві.
 
Комплекту же турецького постільної білизни в Іванові і вдень з вогнем не знайдеш. Тому що в середньому воно обійдеться на 250-300 рублів дорожче свого.
 
А з деяких пір в області з'явився і «білизняний туризм» — новий вид послуг від виробників, коли народ з усієї Росії на спеціальних автобусах приїжджає на околицю Іванова, де відкрили гігантський молл, під зав'язку забитий російською продукцією легкої промисловості. Правда, супермодні модельних ганчірок тут шити ще не навчилися, але, кажуть, якщо з'явиться така потреба — обов'язково навчаться.
 
«Так що проживемо і без турецького трикотажу», — заявляють патріотичні івановські ткалі.
 
Катерина Сажнева
 
Джерело: mk
 
P.S. Всім бажаючим купити футболки оптом з Китаю або купити футболки оптом з Туреччини пропонуємо придбати недорогий текстиль від європейських торгових марок зі складу в Києві.